top of page

İştahsız Çocuk ve 5 Büyük Hata

Her bebek kendi özellikleri, kendi sevdikleri ve sevmedikleriyle doğar.

Çocukların yemek tercihi; tat, koku, görüntü, ısı, pişme şekli, yeme saati, yeme durumu ve yeme ortamı gibi faktörlerden etkilenir.

Bu etkenlerin uygunluğunun sağlanması, yeme davranışını değiştirmenin ilk adımlarındandır.


1. Her Çocuk Patates Kızartması Sever

Genellemeler ile çocuğunuzun besin tercihlerini sınırlamayın. Ona sevdiği ve keyif aldığı besinleri keşfetmesinde yol gösterin. Denemesini istediğiniz bir besin çeşidini ona tanıtırken, daha önce denememiş olabileceğiniz tarifler araştırarak ona alternatif sunabilir, bunu bir yeme oyununa çevirebilirsiniz.


2. Sık Denemeler

Besin çeşitliliğini veya miktarını artırmaya yönelik denemelerin hemen her öğünde tekrarlanması, ebeveyn ve çocuk için yorucu olabilir. Uygun olan deneme sıklığı, her çocuk için farklıdır. Çocuğunuzun sinyallerini izleyerek keşif zamanlarını yakalayın. Açlığın veya tokluğun yoğun olmadığı, ara öğün saatlerinde başarı oranı daha yüksektir.


3. Büyük Porsiyonlar

Mide kapasitesi 2 yemek kaşığı olarak dünyaya gelen bebekleriniz için bu miktar, 1 yaşında ~1 su bardağına ulaşır. Tabağın, kaşık ve çatalın çocuk için uygun boyutta olması, doğru porsiyonlamanız konusunda size yardımcı olabilir. Tabağına bitirebileceği miktarda besin koyulduğunda, bitirebilmek ve fazlasını istediğinde ifade etmek, çocuk için açlık tokluk sinyallerini dinlemeyi geliştirir.


4. Aç Kalınca Yer

Besin ilişkisini doğru kurmaya çalıştığımız sağlıklı beslenme davranışı kazandırma sürecinde, bu yöntem kalıcı çözüm getirmez. Üstelik çocuğunuzu, besin reddinin altında yatabilecek sindirim problemlerinin (besin alerjisi, reflü vb.) teşhis ve tedavi sürecinden yoksun bırakıyor olabilirsiniz.


5. Garanti Yemekler

Çocuğun yaşına göre değişen günlük besin ihtiyaçlarını tamamladığını görmek her ebeveynin hedefidir. Özellikle iştah problemi yaşayan çocuklarda ebeveynin sıklıkla başvurduğu garanti yemekler olabilir. Garanti yemekler, çocuğun boy ve kilo gibi nicel değerlerinde duraklama veya gerilemeyi önleyebilir. Ancak gün içerisinde gereğinden fazla yer verilen sabit besinler ile uzun süre beslenen çocuklar için yeni besinlere karşı tepki oluşabilir.


Bunları Deneyin!

-Birlikte yemek hazırlamak

-Yemek hazırlarken besinler hakkında bilgilendirici konuşmak

-Besinlerin doku, koku, tat, renk ve seslerine odaklanmak

-Besin miktarlarının kontrolünü çocuğa vermek

-Yemek hazırlama ve tüketim esnasında sorgulayıcı olmamak

 
 
 

Comments


Yazı: 5 Öneri İle Mutlu Bağırsak, Mutlu Sen!
bottom of page